ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ   ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
    ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ   ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
17 – 3 - 2012

           Αξιότιμοι συνάδελφοι .                                                                                                                                                                                                           Ο Ο.Σ.Δ θεωρεί ότι η σημερινή έκτακτη   Γ.Σ είναι άκαιρη και καταχρηστική αν σκεφτεί κανείς  ότι συγκαλείται 1 μήνα περίπου πριν τις εκλογές της Ε.Ο.Ο   σε ρευστό πολιτικό κλίμα (προεκλογική περίοδος) .
     Πιστεύουμε   ότι το Δ.Σ αναγκάστηκε να συγκαλέσει την έκτακτη Γ.Σ αφού συγκεντρώθηκαν οι προβλεπόμενες από το   άρθρο 39 του νόμου 1026/80 υπογραφές οδοντιατρικών συλλόγων που την ζητούσαν.
     Αυτή την ώρα όμως ο κλάδος μας βάλλεται από πολλές πλευρές .
-         Ο 3919 περιβάλλεται από ένα θολό τοπίο.
-         Οι υπουργικές αποφάσεις που τον ακολουθούν είναι αντικρουόμενες.
-         Π.Δ δεν βλέπουμε ούτε ακούμε.
-         Το κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου μας συντελέστικε.
-         Ο   ΕΟΠΥΥ διευρύνεται με την εισαγωγή του ασφαλιστικού μας φορέα σ΄αυτόν , υποβαθμίζοντας μας , και καμία αντίδραση δεν είδαμε.
-         Μας καλούν να συνάψουμε συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ  χωρίς να γνωρίζουμε πλήρως τους όρους.
-         Η φορολογία, τα χαράτσια, η αύξηση του Φ.Π.Α, η μείωση του κύκλου εργασιών μας, ο υπερεπαγγελματισμός, η μετανάστευση συναδέλφων και άλλα πολλά, καλά κρατούν.
 
Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα δεχθήκαμε την πρόσκληση για την σημερινή έκτακτη Γ.Σ. Όσο σημαντικός και αν είναι ο λόγος σύγκλεισης , που είναι , ξεθωριάζει αν σκεφτεί κανείς όλα τα παραπάνω.
     Κύριοι συνάδελφοι.
Ο   Ο.Σ.Δ συμφωνεί με την τροποποίηση της παρ.1 του άρθρου 42 του νόμου 1026/80.
     Ο περιορισμός 10-5 που αφορά την εκλογή των μελών του Δ.Σ της Ε.Ο.Ο
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΠΛΗΡΩΣ   και να δοθεί έτσι η δυνατότητα να εκλέγονται σε παραταξιακά ψηφοδέλτια ή μεμονωμένες υποψηφιότητες, συνάδελφοι από όλη την επικράτεια , ανάλογα με τον αριθμό σταυρών προτίμησης που έλαβαν, με σύστημα απλής αναλογικής.
Με τον τρόπο αυτό αίρεται η αντιδημοκρατική διάκριση στην εκλογή των μελών του Δ.Σ της Ε.Ο.Ο εις βάρος της επαρχίας.
     Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι κοινά , είτε στην επαρχία είτε στο κέντρο.Μπορεί οι συνθήκες να αλλάζουν αλλά τα ουσιαστικά προβλήματα είναι ίδια . Δεν κάνουμε την διάκριση   ΚΕΝΤΡΟΥ – ΕΠΑΡΧΙΑΣ .
     Η Γ.Σ είναι ενιαία , αφουγκράζεται τα προβλήματα των οδοντιάτρων και προσπαθεί να τα επιλύσει με το καλύτερο τρόπο. Κάποιοι από εμάς θα προωθηθούν στο Δ.Σ Προσωπικότητες υπάρχουν σαφώς στο κέντρο, αλλά μπορεί να υπάρχουν και στην επαρχία.
   Το Δ.Σ πρέπει να απαρτίζεται από άξια   και καταξιωμένα στελέχη και όχι κατ’αναλογία του τόπου εργασίας τους.
   Και ένα τελευταίο. Όλο και πιο συχνά ακούγεται ότι πρέπει να αλλάξει η σύνθεση της Γ.Σ. Να περιορισθεί λέει ο αριθμός των εκλεκτόρων, να γίνει πιο ευέλικτη η Γ.Σ. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε τι σημαίνει πιο ευέλικτη Γ.Σ. Το ζητούμενο άραγε είναι αυτό ; Εμείς δε συμφωνούμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει.
     Είναι   λογικό να εκπροσωπούνται σ’ αυτήν και οι μικροί σύλλογοι.
Το ζητούμενο είναι η συμμετοχή περισσοτέρων συλλόγων και όχι η ψυχρή αναλογικότητα.
     Όσο αφορά δε τις συζητήσεις για αλλαγή της μορφής των Οδοντιατρικών Συλλόγων και να πορευτούμε σε μεγαλύτερους συλλόγους κατά τα πρότυπα του Καλλικράτη μας βρίσκουν αντίθετους .
   Έχουμε την πείρα να ζούμε σε ένα πολυνησιώτικο σύμπλεγμα.
Η επικοινωνία μεταξύ των συναδέλφων είναι δύσκολη , η εξυπηρέτηση αυτών πιο δύσκολη , η παρακολούθηση σεμιναρίων σχεδόν αδύνατη , η σύσφιξη των σχέσεων ανύπαρκτη.
     Φανταστείτε λοιπόν κ. συνάδελφοι αν ο νομός Δωδεκανήσου ενωθεί με τον νομό Κυκλάδων όπως   στον Καλλικράτη , τι επικοινωνία , ποια εξυπηρέτηση , πια σεμινάρια και ποια σύσφιξη σχέσεων μπορεί να γίνει.
Ποια θα είναι η έδρα του Συλλόγου; Που θα γίνονται τα Διοικητικά Συμβούλια ;
Πως θα μετακινούνται τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου; Με τα πλοία μέσω Πειραιά και μετά Σύρο ή το αντίθετο;
   Έχουμε αρκετά προβλήματα ας μην προσθέσουμε και άλλα τεχνικά.
Θυμηθείτε ότι μέχρι σήμερα λειτουργούν επαγγελματικοί σύλλογοι στα όρια πόλεων και όχι Νομών.
   Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ στη διεύρυνση των Συλλόγων πέραν των γεωγραφικών ορίων των σημερινών Νομών.
 
 
                                                       Σας ευχαριστώ.