Ο οδοντιατρικός σύλλογος Δωδεκανήσου θέτει ως προτεραιότητά του την ενημέρωση του κοινού για τις νόσους του στόματος. Για το σκοπό αυτό οργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις τόσο στα σχολεία για τους μαθητές όσο και για το κοινό στηριζόμενος στην εθελοντική προσπάθεια των μελών του.

Μια  σημαντική ενημερωτική     εκδήλωση  για το κοινό έγινε στις 7 Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο καρκινοπαθών Δωδεκανήσου '' Μαζί με δύναμη για τη ζωή'' στο μουσείο Νεοελληνικής τέχνης της Ρόδου, με την συμμετοχή των καθηγητών Γεωργίου Λάσκαρη και Νικολάου Παπαδογεωργάκη την οποία παρακολούθησαν αρκετοί  συμπολίτες μας.  Η εκδήλωση είχε τον τίτλο ''το στόμα είναι και για τραγούδι'' και  ήταν αφιερωμένη στη πρόληψη του  καρκίνου  του  στόματος.  Συμμετείχε η Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Γυμνάσιου Ρόδου. Χορηγός ήταν το τμήμα ΑΧΕΠΑ της Ρόδου το οποίο ευχαριστούμε θερμά.

 

Είναι γεγονός ότι η πρόληψη του καρκίνου είναι πιο εύκολη από ότι πιθανώς πιστεύει η πλειοψηφία του κόσμου. Μερικές  απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν δραστικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Η εκπαίδευση και η υπεύθυνη πληροφόρηση είναι το κλειδί της πρόληψης. 

Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο 600-700 καινούργια περιστατικά καρκίνου του στόματος.  Κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα είχαν αποφευχθεί, αν είχε γίνει γρήγορα η διάγνωση και η θεραπεία του. Ο καρκίνος του στόματος λόγω της αμέλειας, αλλά κυρίως λόγω της άγνοιας είναι σήμερα πιο θανατηφόρος από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ή του μελανώματος του δέρματος. Ο αριθμός των νέων περιστατικών δυστυχώς κάθε χρόνο αυξάνει ανησυχητικά.

 

Με όραμα μία κοινωνία με όσο το δυνατό λιγότερο καρκίνο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δωδεκανήςου συνεχίζει τα προγράμματα διαφώτισης σε όλο το νομό, τόσο για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των νόσων του στόματος όσο και για αλλαγή της νοοτροπίας του κοινού, με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών και τρόπου ζωής, διότι αυτά είναι τα πιο σημαντικά μέτρα εναντίον του καρκίνου. 

Οι οδοντίατροι, ως καθ ύλην αρμόδιοι  ιατροί, είμαστε έτοιμοι  να συμβάλλουμε ενεργητικά στην μάχη της πρόληψης κατά του καρκίνου του στόματος.

 

Το Διοικητικό Συμβουλίου του  Οδοντιατρικού Συλλόγου  στη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου 2017 αποφάσισε να προτείνει στους οδοντιατρους μέλη του να εξετάζουν ΔΩΡΕΑΝ  στα ιατρεία τους τους Δωδεκανήσιους για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο  για προληπτικό στοματολογικό έλεγχο.  Έτσι η  συμβολή μας θα είναι  ουσιαστική και αποφασιστική στον αγώνα κατά του καρκίνου του στόματος.  Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του στόματος συνδέεται με υψηλό ποσοστό θεραπευτικής επιτυχίας  και επιβίωσης των ασθενών ( περίπου 95%).

    

   Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να κάνουν τον προληπτικό κλινικό έλεγχο τους στον οδοντίατρο  της επιλογής τους. 

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να έχει διάφορες μορφές και μπορεί να εντοπισθεί οπουδήποτε μέσα στο στόμα. Μπορεί να είναι ανώδυνος στην αρχή ή και επώδυνος. Εμφανίζεται σαν έλκος (πληγή) που όμως δεν επουλώνεται, σαν λευκή ή κόκκινη πλάκα με λεία ή τραχιά υφή, σαν μελανή κηλίδα ή σαν ογκίδιο. Αν μια τέτοια ή άλλη βλάβη δεν υποχωρήσει μέσα σε 2-3 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρο ή στον ειδικό Στοματολόγο. Δυστυχώς πάνω από το 50% των ασθενών με καρκίνο στο στόμα έρχονται στον οδοντίατρο ή τον γιατρό πολύ αργά.Επίσης απαραίτητη είναι και η αυτοεξέταση του στόματος τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.

       Μην αμελούμε λοιπό είναι στο χέρι μας :    

                          «ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται»

 

 

Πρέπει να γνωρίζουμε τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε.

1-    Είναι πολύ σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις στον Οδοντίατρο για έλεγχο, ακόμη και αν δεν έχουμε δόντια ή φοράμε οδοντοστοιχίες, ιδίως αν καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ (πάνω από 3 ποτήρια).

2-   Πρέπει να ελέγχουμε το στόμα μας, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και να ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν αλλαγές. Αν δούμε λευκή ή κόκκινη πλάκα, ή κάποια πληγή που δεν κλείνει σε 2-3 εβδομάδες ζητάμε την βοήθεια ειδικού. 

3-    Όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο συχνά ή παρατεταμένα πρέπει να χρησιμοποιούμε πάντα αντί - ηλιακή κρέμα και  για τα χείλη μας.

4-  Ακολουθούμε  υγιεινή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες A, C και Ε που προστατεύουν από τον καρκίνο του στόματος. Φρούτα, λαχανικά, και  θωρακίζουν μεταξύ άλλων τον οργανισμό από τον καρκίνο.

5- Τέλος σε περίπτωση νόσου είναι απαραίτητη  και η παρακολούθηση του ασθενή σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να αποφευχθεί υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση νέας εστίας.