Μην περιμένετε να πονέσετε και να πρηστείτε για να πάτε στον οδοντίατρο. Αν κάποιο δόντι αρχίζει να παγώνει στο κρύο ή να σας δίνει σουβλιές, πηγαίνετε αμέσως στον οδοντίατρό σας. Αν σας πιάσει πονόδοντος, μην μασάτε ασπιρίνη και μην κάνετε μπουκώματα με ούζο ή άλλο ποτό. Πάρτε ένα αναλγητικό και πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας. Αν πονάτε τόσο πού δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ ή αν πρηστείτε, πηγαίνετε αμέσως στον δικό σας οδοντίατρο, ή στα μεγάλα νοσοκομεία που εφημερεύουν και έχουν οδοντιατρικό τμήμα.

Αν χτυπήσετε και σπάσετε το δόντι σας, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας. Αν από χτύπημα βγει ένα δόντι, πάρτε το, ξεπλύνετέ το σε φυσιολογικό ορό ή γάλα, χωρίς να το τρίψετε, και προσπαθήστε να το βάλετε αν μπορείτε εσείς στη θέση του, ή πηγαίνετε αμέσως να το βάλει ο οδοντίατρος. Αν αυτό τύχει σε ένα παιδί, οπωσδήποτε κρατείστε το δόντι και κάντε αυτή τη διαδικασία. Μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο διατηρείστε το δόντι μέσα σε φυσιολογικό ορό, γάλα ή μέσα στο στόμα για να βρέχεται από το σάλιο.

Αν τα ούλα σας ματώνουν στο βούρτσισμα τότε έχετε ουλίτιδα, και πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο. Αν κάνετε μια εξαγωγή δοντιού, είναι φυσικό μέσα στο σάλιο σας να υπάρχει λίγο αίμα. Αυτό δεν είναι αιμορραγία. Αν όμως μετά από εξαγωγή, όταν κάθεστε γεμίζει το στόμα σας με αίμα, τότε θα πρέπει να πάρετε ένα κομμάτι βαμβάκι να το βάλετε εκεί που έγινε η εξαγωγή και να δαγκώσετε για λίγα λεπτά. Από την πίεση θα σταματήσει το αίμα. Αν δεν σταματήσει, πηγαίνετε στον οδοντίατρό σας ή σε εφημερεύον νοσοκομείο.